Zr. Marie Adolphine Zr. Marie Adolphine Zr. Marie Adolphine Zr. Marie Adolphine Zr. Marie Adolphine

Paadje van Kaatje

In Ossendrecht is er een wandeling uitgezet van ongeveer 4 kilometer, die voert langs de weg welke Zr. Marie Adolphine in haar jeugd dagelijks gelopen heeft van huis naar school en v.v.

Video: Het Paadje van Kaatje

Onderweg komt u 5 panelen tegen die in stripvorm de situatie laten zien tijdens het leven van de heilige zuster Marie Adolphine. De tekeningen komen uit het stripboek “De Verre Bestemming”.
De panelen zijn een initiatief van het Dorps Platform Ossendrecht.

1. De wandeling begint bij de Adolphinekapel op het Adolpineplein.
Op de plaats waar Kaatje Dierkx werd geboren staat nu haar gedachteniskapel.
Paneel 1: geboorte, dorpsgezicht en geboortehuis van Kaatje Dierkx.

2. U wandelt over het plein, gaat linksaf en volgt de Kuil. Waar deze een bocht maakt gaat u links na huisnummer 9 een smal zandpad in. Het zandpaadje brengt u op een verharde weg, de Slingerstraat. In de volksmond heette deze plek “De
Wip”. De benaming op het tweede huis links is dus terecht. Kaatje woonde vanaf haar vijfde jaar bij pleegouders op “De Wip”. Zie ook het bordje op de gevel van dit huis.
Paneel 2: “De Wip” en de school op de Berghoeve.

3. U gaat rechtdoor en komt bij een T-kruising uit op de Onze Lieve Vrouwe ter Duinenlaan. Hier gaat u linksaf.

4. Bij het tankstation gaat u rechtsaf de Schapendreef in. Links ligt het tennispark “De Meet”. Even later passeert u “Het Loopke”, een beekje dat onder de weg door loopt. Links de gebouwen van de waterleiding. U bevindt zich nu in de bossen van “de Pottenbergen”.

5. U gaat bergopwaarts en boven gekomen volgt u het fietspad naar links. Ver voor u uit ziet u de uitgestrekte polders van
Ossendrecht. Daarachter de rivier de Schelde waarop u bij helder weer en hoogwater de zeeschepen kunt zien
varen. Rechts tussen de bomen het Huis van Calfven.

6. Op het kruispunt met de Trambaan gaat u linksaf de Trambaan in. Rechts ligt “de Geuzenkei”, vroeger de scheiding tussen de Heerlijkheden van Ossendrecht en Calfven.

7. Na 300 meter ligt rechts tussen de bomen “de Berghoeve” waar Kaatje bij de zusters naar de lagere school ging.
Aan het einde van het fietspad gaat U rechtsaf en gelijk weer rechts de Peeberg in. Aan het einde van de weg gaat u
rechtsaf en volgt het voetpad. U loopt nu weer langs “Het Loopke”. Hierna gaat u linksaf en aan het einde van de weg
rechtsaf de Burgemeester Voetenstraat in.
Paneel 3: stoomtram met dorpsgezicht.

8. Aan het einde van de Burgemeester Voetenstraat ligt links het voormalig hotel “The Kettle”. Vroeger was dit het
station voor de tram Bergen op Zoom-Antwerpen. 100 meter voorbij “The Kettle” ligt Streekmuseum “Den Aanwas” dat in het seizoen geopend is op de 2e en 4e zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

9. U gaat terug de Burgemeester Voetenstraat in richting het centrum. Meteen rechts passeert U een fabriek. Vroeger was dat peekoffiefabriek “Het Roode Anker”. Kaatje werkte na haar lagere school tot haar achttiende in het pakkot van een peekoffie- of Cichoreifabriek. Dat kan hier geweest zijn, maar Ossendrecht had einde 19e eeuw verschillende
Peekoffiefabrieken.

10. U gaat verder richting dorp. Halverwege links in de straat staat huisnummer 21 met op de punt van de dakkapel een suikerbiet. Triomfantelijk teken van een boer die als eerste de suikerbiet ging verbouwen in Ossendrecht en daarvan goed kon leven.

11. U komt in de Dorpsstraat en passeert de Rooms Katholieke Kerk (bouwjaar 1897). In de bidkapel van de kerk, die overdag altijd open is, wordt Kaatje nog altijd geëerd als de heilige zuster Marie Adolphine, het eenvoudige Ossendrechtse meisje dat op 9 juli 1900 in China door de Boksers werd vermoord.
Paneel 4: de Rooms Katholieke Kerk en een dorpsgezicht.

12. Aan de linkerkant met huisnummer 10 de Nederlands Hervormde Kerk. Na deze kerk ziet u het voormalige gemeentehuis van Ossendrecht . Daartegenover, op huisnummer 7, de Rooms Katholieke Pastorie.

13. U komt bij de Markt en houdt rechts aan richting het Hondseind. Op de markt staat het symbool van de Ossendrechtse carnaval, “d'n Os”, geplaatst op een zuil. Het huis aan uw rechterkant met huisnummer 16 was vroeger de woning van één van Kaatjes halfzussen. Kaatje kwam er graag op bezoek voordat zij intrad in het klooster te
Antwerpen.
Paneel 5: Peekoffiefabriek de Beukelaar.
U komt dan weer op het Adolphineplein waar u de wandeling begon.

De Stichting Zuster Marie Adolphine in samenwerking met Dorps Platform Ossendrecht